Свойства на материите

Печат ПДФ
Памук
Памукът вече много хилядолетия е част от бита на човека. За това говорят намерените при някои разкопки в Индия памучни тъкани, с които обвивали мъртвите, когато ги полагали в гробниците. Те показват, че древните жители на тази страна преди повече от 5000 години започнали да употребяват памука за изработване на най-разнообразни тъкани, главно за облекло. Това те умеели да правят с голямо майсторство. Пътешествениците, които посещавали тези места, разказвали после, че тъканите, изработени от памучна прежда, били толкова тънки, че цялото облекло, което носел човек, можело да се провре през един пръстен. От Индия памукът преминал и у други народи. Арабите първи след индийците се научили да го отглеждат и използват. Те го пренесли и в Европа. Остров Сицилия, а след това и Испания били първите места на Стария континент, където преди повече от 1000 години започнало отглеждането на памука.
Пак от Индия памукът бил пренесен и в Китай, но китайците дълго време го отглеждали само като красиво градинско растение. Те предпочитали копринените платове пред памучните.
Дълго време хората смятали Индия за единствената люлка на културата на памука. Откриването на Америка обаче показало, че там също се срещат много диворастящи видове памук и че населението на някои страни, например Перу и Мексико, от незапомнени времена също умеело да изприда много фини памучни нишки и да тъче тънки като коприна памучни платове.
Скоро след откриването на Америка, заедно със завръщащите се нейни откриватели и памукът поел пътя за Европа.
Днес памукът се отглежда не само за производството на различни тъкани. От влакната му се изработват още изкуствена коприна, изкуствени гуми. От мъха, който покрива памуковото семе, изготвят фитили, изкуствена кожа, изолационни материали, киноленти, изкуствено стъкло, взривни вещества.

Вискоза
Вискозата се отнася към изкуствените влакна, които са се появили преди синтетичните. През 1853 година в Англия е предложено да се формуват безкрайни тънки нишки от разтвор на нитроцелулоза в смес от алкохол и етер. В промишлен мащаб такива влакна са получавани за сравнително кратко време.
Грос и Беван още в 1893 година са открили, че като се действа на целулоза с алкална основа и серовъглерод, се получава разтвор с голям вискозитет, наречен вискоза. Вискозно коприна се произвежда от 1905 година и сега не е загубила значението си.
По химичен състав вискозата не се отличава от целулозата. Тя е възстановена (регенерирана) целулоза. При производството на вискоза предилният разтвор се получава при обработка на целулозата последователно с концентриран разтвор на натриева основа, със серовъглерод и след това с разреден разтвор на натриева основа. Получава се гъст предилен разтвор. Неговото овлакняване става чрез прекарването му под налягане през филер и пропускане на струйките през вана с разтвор, съдържащ главно сярна киселина. В резултат на химичната реакция между предилния разтвор и сярната киселина целулозата се възстановява. Този начин на преработка се нарича мокро предене. Здравината на вискозните влакна се увеличава чрез допълнителна механична обработка – изтегляне, усукване. Влакната от вискозна коприна се режат и изпридат повторно – получава се щапелно влакно (памучен или вълнен тип).

Еластан / спандекс / ликра

Създаването на спандекс е еволюционна стъпка в текстилната индустрия, която бележи завинаги развитието на този бранш. Комфорт и иновация се превръщат в новите ключови думи в световната мода.
Спандекс е съставно име, което произлиза от английската дума “expand” (“разширявам”). Всъщност спандекс е предпочитаното име на тази материя в САЩ; в световен мащаб той е по-познат като еластан.
Еластанът е синтетична нишка, която се отличава от всички останали по своето основно свойство: еластичност. Тя е по-здрава от каучука, нейният най-голям не-синтетичен конкурент. Еластанът е създаден през 1959 г. от химика Джоузеф Шивърс. Когато е представен за първи път, той революционизира много области в текстилната индустрия.
Най-известното търговско име на спандекс е “Ликра”. То обаче добива такава популярност и се е преввърнало в нарицателно за материята, че повечето потребители дори не знаят истинското име на материята.

Лен

Ленът е текстилен плат, изработван от влакна, добивани от стъблата на растението лен.
Ленът има много гладка повърхност с матов гланц, трудно се замърсява, не става на мъхести топчета, лесно попива вода и лесно изсъхва. Подходящ е за летни облекла. Ленът е много устойчив на опън, най-вече когато е мокър. Той е по-твърд от памука и се мачка повече.

Коприна

Коприната е естествено влакно протеин, форми на което могат да бъдат оплетени до текстил. Най-разпространеният тип коприна е придобитият от копринените буби, отглеждани в изкуствени условия.
Бляскащият ефект на коприната, поради който тя придобива известност, е заради формата на фибрите - триъгълна призма, позволяваща на копринената тъкан да отразява светлината при различни навлизания.
Дрехите от коприна имат свойството да поглъщат и да не пропускат до кожата вредните ултравиолетови лъчи. Коприната възпира достъпа до кожата и на някои вредни газове и бактерии, а същевременно имат добра проветривост, като задържат необходимата на кожата влага.
По този начин копринените дрехи играят ролята и на своеобразни терморегулатори за тялото.

Полиамид
Полиамидните влакна се получават чрез полимеризация и поликондензация на лактами. Тези влакна имат голяма механична якост и добра устойчивост на химични реактиви, но са недостатъчно хигроскопични и прекалено бързо натрупват статично електричество. Използват се като висококачествени заместители на естествената коприна. Влакната се използват и за производство на чорапи, корд на автомобилни гуми и др. Търговското наименование на полиамида е найлон, срещано още като силон, капрон и перлон.

Представяме ви

Комплект 365

 Модел: 365 Състав: 88% полиамид / polyamid, 12% еластан / elastan Р...

Още...
Нощница 350

 Модел: 350 Състав: 92% памук / cotton, 8% еластан / elastan Разме...

Още...
Нощница 346

  Модел: 346 Състав: 92% памук / cotton, 8% еластан / elastan Разм...

Още...
Нощница 309

Модел: 309 Състав: 92% памук / cotton, 8% еластан / elastan Размери: ...

Още...
Боди 290

    Модел: 290 Състав: 92% памук / cotton, 8% еластан / elastan ...

Още...
Боди 295

                      Модел: 295 ...

Още...
Комплект 306/298

  Модел: 306/298 Състав: 92% памук / cotton, 8% еластан / elastan Ра...

Още...
Комплект 314

Модел: 314 Състав: 92% памук / cotton, 8% еластан / elastan Размери: ...

Още...
Нощница 305-2

Модел: 305-2 Състав: 95% вискоза / viscose, 5% еластан / elastan Разме...

Още...
Комплект 313

  Модел: 313 Състав: 95% вискоза / viscose, 5% еластан / elastan Ра...

Още...

Търсене в сайта

Галерия модели

Модели за дамско бельо Сия-В heidit vic2

 

vic3t vic4t vic5t

Абонамент за новини

Въведете вашият email адрес, за да получавате нашите новини:

Вашият адрес ще бъде използван само за да получавате новините ни и по никакъв начин няма да го предоставим на трети страни.